Софийският градски съд осъди болница в София заради използването на генетичен

...
Софийският градски съд осъди болница в София заради използването на генетичен
Коментари Харесай

Болница, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му, получи присъда

Софийският градски съд осъди болница в София поради потреблението на генетичен материал без позволение на притежателя му. За скандалния случай ви разказахме в материал на NOVA.

Земеделският производител от Кнежа Людмил Петровски живее на фамилни начала с жена от Варна. Двамата възнамеряват инвитро процедура. На него му се постанова престой в София, с цел да се грижи за майка си, която е претърпяла тежка интервенция. По рекомендация на негова остаряла позната - доктор, оставя за предпазване генетичен материал в столична болница с концепцията да го употребява за инвитро процедурата. Година по-късно животът му се обръща на 180 градуса. Разбира, че е станал татко. Но не от дамата от която желае дете, а от неговата позната лекарка. Без позволение тя е употребила генетичния му материал и е направила инвитро процедура.     

" През декември ми праща фотография с детето и ми честити Коледа. Написа ми, че ще вършат кръщене и ме кани. Обадих ѝ се и я питах като какъв да се явя на събитието и тя сподели, че бащата съм аз ", описа Людмил Петровски.

Мъжът упорства и за ДНК тест, който удостоверява думите на лекарката.

" Оказа се, че аз съм татко на 99,9 %, а тя – 0. Тоест, не е биологична майка ", разясни Людмил.

От болничното заведение тогава отхвърлиха среща с екипа ни. В документално мнение обявиха, че казусът не касае пропуск от страна на лечебното заведение, а споразумяване на междуличностни връзки. Майката, чиято идентичност ще скрием, с цел да не навредим на детето, също отхвърли среща с екипа ни. Към оня миг тя е доктор в болница " Щерев ". 

В " (Не)порочно зачатие " ви показахме и документи, които на процедура удостоверяват думите на Петровски. Информирано единодушие за заледяване, предпазване и топене на сперма. С него мъжът персонално е оставил за предпазване биологичния си материал в болничното заведение. Информираното единодушие е подписано собственоръчно от него. И декларация за осведомено единодушие за инвитро процедура. Тя  е попълнена от лекарката. Под тази декларация има място за два подписа – на двамата сътрудници. И двете графи са подписани. Графологична експертиза открива, че подписът не е на Петровски. А в двете графи се е подписала лекарката.   

Мъжът завежда дело против лечебното заведение, а преди дни Софийският градски съд излиза с решение. Болница " Щерев " е наказана. В претекстовете на съда написа:

" Нарушаването на правото на телесна цялост на ищеца Людмил Петровски посредством провеждането с негов биологичен материал на здравна активност на асистирана репродукция без негово единодушие следва да се квалифицира като щета. Безспорно е открито, че тази щета е настъпила вследствие безучастие на чиновници на ответното лечебно заведение ".

" Болницата е наказана като възложител на работата вследствие на събрания материал. Беше открито, че липсва осведомено единодушие. Медицинските чиновници не са се съобразили и са нарушили настояща разпоредба ", разясни юристът на мъжа - Станислава Колева.

В претекстовете на съда написа, че други вреди за Петровски не са настъпили. СГС намира за недоказано настъпването на други вреди за ищеца, с изключение на вредата, породена му със самото нарушаване на неговата персонална цялост и съществени права по отношение на извършените без негово единодушие с възложен от него биологичен материал медицински процедури.

" Раждането онлайн дете, което освен това е физически крепко и се развива обикновено, не е и не може да бъде щета нито за майката, нито за лицето, с чийто биологичен материал е заченато, с или без негово единодушие. Ако ищецът субективно възприема раждането от негов биологичен материал като щета, това усещане е в причинна връзка с ценностната система на самия просител, а не с противоправни дейности или бездействия на чиновници на ответника ", допълват от там.

Людмил Петровски споделя, че е сюрпризиран от претекстовете на съда. И ще апелира решението.

" Изненада ме това, че цялото това катурване на живота ми на 180 градуса е щета ", споделя мъжът.

Заведеният иск от Петровски против болничното заведение е в размер на 150 хиляди лв.. Съдът го почита отчасти.

" Съдът осъжда болница " Щерев " да ми изплати 10 хиляди лв., аз би трябвало да внеса 7600 лева на юристите на лечебното заведение. Това е абсурд ", обясни той.

За коментар на правосъдното решение потърсихме и лечебното заведение. Отговор не получихме. Обърнахме се и към ръководителя на съда, който също отхвърли коментар.

След лъчение на следствието ни, Изпълнителна организация " Медицински контрол “ назначи незабавна инспекция по случая. В известие се показва, че от изнесените в следствието ни данни е видно, че " има подозрения за корист, както и за осъществено закононарушение ". Проверката продължава.

" Трябва да има отмъщение, да има осъдени, за това че някой си е разрешил да ми предначертае живота. Имах други проекти, други цели ", разяснява Петровски.

Резултатите от инспекцията на Медицински наздор ще бъдат предадени на Националната полиция и на Прокуратурата. А, ревизия, с изключение на в болница " Щерев ", се прави и във всички инвитро клиники в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР